Hvordan behandle ditt trykk?

Hvordan man skal behandle trykk på papir er både enkelt og komplisert på samme tid. Her får du noen gode tips.

Fire ting å huske på:

  • Aldri behandle trykk med skitne hender, bruk helst hansker
  • Aldri få knekk i papiret
  • Aldri berøre trykkflaten
  • Om du må rulle et bilde, sjekk alltid fiberretningen

Papirtrykk av alle slag, om det er foto eller kunsttrykk, hører først og fremst hjemme i ramme. Det å behandle trykk utenom bør man aller helst unngå.

Sårbar overflate
I gamle dager var dette litt enklere. Ofte var kvaliteten på papiret og ikke minst overflaten på trykkene betydelig mer robust enn dagens trykk. Mange av de moderne trykkene er print fra skrivere. Dette gir en overflate som ikke kan berøres i det hele tatt. Disse overflatene kan være så sårbare at det blir striper i overflaten bare du tar bildet ut av rullen, eller flytter på bildet uten å løfte det riktig. Så om du har fått tilsendt et trykk i rull så anbefaler vi å vente med å åpne den til du er hos en rammemaker. Dette bør gjøres ganske fort, slik at trykket ligger kortest mulig tid i rullen.

Rull riktig vei
Rull, eller rør, er en foretrukken måte å sende de fleste papirtrykk på. Dette av sikkerhetsmessige grunner fordi ruller skades sjeldent i forsendelser. Men det er en ulempe. Skal du rulle et ark må du først ha kontroll på fiberretningen arket har.  Rulles trykket på tvers av fibrene så kan det gjøre uopprettelig skade. 

Fiberretning kan du enkelt sjekke ved å legge arket flatt på bordet og så bøye arket opp mot senter fra begge sider. Da vil du på et tidspunkt kjenne motstand. Vri arket 90 grader og gjør samme prosedyre. ( illustrasjon) Den siden som gir minst motstand er riktig vei å rulle.

Trykk skal rulles med bildeflaten ut dekket av silkepapir, pakk deretter silkepapir rundt. Tykkelsen på papiret har også mye å si for om det er mulig å rulle det. Tykkelsen angis i gram per kvadratmeter, og vekten varierer fra 80-650gram, fra stensilark til grovt akvarellpapir. Grove og tunge ark kan ofte med fordel sendes flatt, da disse nesten garantert vil ta skade av å bli presset inn i en form de ikke ønsker være i. Det er veldig viktig å ha en diameter på rullen som er tilpasset vekten/tykkelsen på papiret. 

Papir har «hukommelse»
Man sier at “papir har hukommelse.” Dette er noe vi ser hver dag på rammeverkstedet. Papirtrykk som er behandlet feil, oftest med brudd på fibrer eller rullet i for trang rull, finner ikke tilbake til sin opprinnelige form. Papiret “husker” formen på rullen det er fraktet i. Fibrene har tatt formen av rullen og vår oppgave er å ramme dette inn helt flatt. Vi må tvinge fibrene tilbake til en form de ikke ønsker å være i. Dette resulterer ofte i noe de fleste kjenner godt til. Nemlig bølger mellom trykk og passepartout. Dette er skjemmende og veldig vanskelig å gjøre noe med, all den tid vi ikke ønsker å utsette trykkene for noe som kan skade dem ytterligere.