Hvilket glass skal du velge?

Å velge det riktige glasset til innrammingen er avgjørende for hvordan bildet vil fremstå, og for å beskytte det mot skadelige elementer. Her har vi samlet noen gode tips for hva du bør tenke på ved valg av glass.

Når du velger glass må du vurdere viktigheten av klarhet, fargegjengivelse, refleksjon og UV-beskyttelse. Denne vurderingen baseres på bildets verdi og plassering.

Beskytt kunstverk mot sollys

Vår anbefaling er å holde kunstverk utenfor direkte sollys. Kunstverk som likevel blir eksponert for sollys, bør alltid beskyttes med glass som gir god UV-beskyttelse. For verdifulle og sensitive bilder kan et museumsglass være det riktige. Dette har den høyeste UV-beskyttelsen og er derfor mer kostbart. Men så lenge du er forsiktig med plassering i forhold til soleksponering, kan du klare deg helt fint med AR70. Dette glasset har like lite refleksjon som de dyrere glassene, men ikke like mye UV-beskyttelse. Dette er en klar bestselger.

Du kan også velge ordinært glass. Dette er det rimeligste alternativet med lite UV-beskyttelse, samt at dette er glass med farge. Man tenker ikke over det, men de fleste glass er svakt grønne. ARTglass er såkalt “vannhvitt”, altså lite egenfarge. Forskjellen er større enn man skulle tro. 

Har du Artglass på dine bilder?

Har du Artglass så skal dette være markert på baksiden av ditt bilde i form av et klistremerke. Der skal det også stå hvilken type det er. En enkel test er uansett å se på refleksjon i bildet. Er det en hvit refleksjon så er det nok et vanlig glass. Er refleksjonen typisk grønn eller rosa, ja så har du et Artglass. Det er dette som er fysikken bak antirefleksglass. Glassene blir behandlet slik at overflaten kun reflekterer den grønne delen av lysspekteret.(Eller rosa) De andre fargene filtreres bort. Med andre ord får du bare en liten del fargespekteret i retur. Dette illustreres veldig tydelig på Pink Floyds platecover “Dark side of the moon”.

Her er de 4 vanligste glassalternativene: 

Vanlig glass

 • Det rimeligste alternativet.
 • God klarhet og egnet for bilder som ikke krever spesiell beskyttelse.
 • Beskytter bildet mot støv og smuss, men gir liten UV-beskyttelse.
 • Ikke egnet for verdifulle kunstverk eller bilder som skal henge eksponert for sollys.

Artglass AR 70

 • Et antirefleksglass som reduserer lysrefleksjoner betydelig. 
 • Gir god klarhet og minimalt med refleksjoner.
 • Minimal forstyrrelse i fargene på kunstverket eller fotoet.
 • Gir 70% UV-beskyttelse og forhindrer dermed falming.
 • Passer godt for de fleste kunstverk, fotografier og objekter som skal henge på steder med normale lysforhold.

Artglass AR 92

 • Antirefleksglass som reduserer lysrefleksjoner betydelig.
 • Gir god klarhet og minimalt med refleksjoner.
 • Minimal forstyrrelse i fargene på kunstverket eller fotoet.
 • Gir 92% UV-beskyttelse, forhindrer falming. 
 • Ideelt for kunstverk som trenger litt mer beskyttelse eller skal henge litt mer utsatt for sollys.

Museumsglass AR 99

 • Et antirefleksglass som reduserer lysrefleksjoner betydelig.
 • Gir god klarhet og minimalt med refleksjoner.
 • Minimal forstyrrelse i fargene på kunstverket eller fotoet.
 • Gir 99% UV-beskyttelsen, for dyrebare kunstverk og fotografier som skal bevares i generasjoner.
 • Ofte brukt i museer og gallerier for å beskytte verdifulle kunstsamlinger.